AKTUELNO

Srpska tradicionalna narodna igra kolo upisana je juče na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluku o upisu kola doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević istakao je da je ovo izvanredna vest za srpsku kulturu i našu kulturnu tradiciju.

- Pokazali smo da imamo šta da ponudimo na svetskoj kulturnoj mapi i ova čast treba da posluži i kao ohrabrenje za očuvanje etnomuzikološke baštine, ali i ohrabrenje amaterizmu, kulturno-umetničkim društvima i brojnim pripadnicima ove oblasti koji se godinama trude, uprkos teškim uslovima, da očuvaju kulturnu baštinu i identitetsko pitanje. Ministarstvo kulture će u saradnji sa ustanovama nastaviti da štiti i promoviše srpsku kulturnu baštinu koja je izuzetno posebna, bogata i važna za naš kulturni opstanak i  identitet - rekao je ministar kulture.

Foto: TV Pink

Na ovoj Uneskovoj listi već se nalazi porodična slava, a, kako se nada ministar, trebalo bi da se na spisku nađe i pevanje uz gusle.

- Pevanje uz gusle jeste bitna osobenost srpske kulturne tradicije, a političke podele nisu naš problem. Nema dileme da pevanje uz gusle deo srpske tradicije, što je bilo jasno još pre dvesta godina što je na evropsku i svetsku kulturnu trpezu izneo Vuk Karadžić. pesme koje se pevaju uz gusle zaprepastile su tada celu Evropu - Getea, braću Grim, tako da to jeste nešto što pripada obeležjima naše kulturne istorije - kaže ministar, dodajući da će se pevanje najverovatnije naći na listi naredne godine.

Foto: TV Pink

Vladimir Dekić, direktor ansambla Kolo, pojasnio je da se na spisku našlo kolo "u tri" ili "u šest".

- Ovo je igrački obrazac koji je vrlo karakterističan kod nas, pa smo upravo to i nominovali i uspeli da dođemo na Uneskovu listu, na šta smo ponosni - kaže Dekić.

Pripreme za Unesko počele su, kako je istakao, još 2015. godine, a nominacija je predata u martu prošle godine.

- Napravili smo film koji je režirao Nikola Ljuca uz scenario Selene Rakočević, čime smo dokazali da kolo postoji i živi - kaže Dekić.

Foto: TV Pink

Tijana Čolak Antić Popović, V. D. direktora Etnografskog muzeja pojasnila je da usvajanje konkursne prijave traje dve godine, a oko godinu dana se raspravlja samo oko toga da li su uslovi ispunjeni.

Ona je najavila povratak kola u školu u sastavu muzičkog obrazovanja.

- Kolo je nekad bilo neizostavni deo života. Prvi ga beleži Vuk Stefanović Karadžić, a u međuratnom periodu veliki doprinos su dale sestre Danica i Ljubica Janković - rekla je Antić Popović.

Foto: TV Pink

Pročitajte još: Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa!

#Kolo

#Vladan Vukosavljević

#kultura

'